dinsdag 14 juli 2009

Application Virtualization Management Server service start niet automatisch

Tijdens het werken in een testomgeving met een (gevirtualiseerde) App-V server en een client, blijkt na een herstart van de App-V server, de snelkoppelingen op de client niet meer te werken. Alle applicaties kunnen niet meer gestart worden, er wordt een melding gegenereerd dat de server niet gevonden kan worden. Bij nader onderzoek blijkt de Application Virtualization Management Server service niet gestart te zijn, terwijl deze toch op "Automatisch" starten staat. De fout blijkt voor te komen als de App-V server en SQL server op 1 Virtuele Machine geinstalleerd worden (wat vaak voorkomt in een testomgeving), waarbij de SQL server later start dan de Application Virtualization Management Server service.
De App-V server moet namelijk de SQL database uitlezen. Aangezien de SQL server nog niet is opgestart, zal de Application Virtualization Management Server service dan ook niet de SQL database uit kunnen lezen, dit resulteert dan in het niet starten van de Application Virtualization Management Server service.
Je krijgt geen melding te zien dat de service niet gestart is, wel zie je vaak in de Event Viewer:
  • Event ID 41494 "Failed to establish a connection to the datasource: (Server:servername\SQLEXPRESS, Database:APPVIRT)
  • Event ID 44901 "System dispatcher initialization error [-1]. System dispatcher startup will stop."
  • Event ID 44952 "Successfully shut down Microsoft System Center Application Virtualization Management Server Version 4.5.0.1485 (1100).
In een testomgeving kan je de service handmatig starten, in de productieomgeving is het best practise is de SQL server op een andere Virtuele Machine installeren, aangezien de SQL server "altijd" online moet zijn, kan de App-V server dan ook altijd de SQL database uitlezen.

Update:
Wat Microsoft aanbeveelt te doen:

To configure a service dependency, open the Registry Editor and open the key HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AppVirtServer and add a REG_MULTI_SZ value named DependOnService to the key, then edit the value of DependOnService to add the service name of the service you want started before the AppVirtServer service starts which in this case will be the SQL service (MSSQLSERVER),

bron: http://support.microsoft.com/kb/959459/en-us

Geen opmerkingen:

Een reactie posten